Parkeren



Over parkeren kan ik wel een boek schrijven. Alleen al de schades die ik heb opgelopen door ongeduld en inschattingsfouten zijn goed voor een paar forse hoofdstukken. Ik heb ook wel mijn positieve momenten hoor; bijvoorbeeld wanneer ik op een propvol parkeerterrein een verloren taartpuntje vind dat niemand anders heeft opgemerkt. Een enkele keer bekoop ik dat wel met een briefje achter de ruitenwisser, maar ik hoefde lekker niet lang te zoeken of te lopen. 

Sinds ik tegenwoordig betaald parkeer met de app van Yellowbrick ben ik zelfs een happy parker geworden. Nooit meer in de stress om op tijd terug te zijn bij de auto.

Regenboogkleuren
Ik heb ook wel mijn ergernissen over parkeervoorzieningen. Bijvoorbeeld als de inrichting van een parkeerterrein krap bemeten is en de routering slecht is aangegeven. Hoe vaak ik achteruit heb moeten rijden omdat de uitgang toch een afslag verder lag. En wat te denken van de smalle banen met hoge randen waarover je een meerlaagse parkeergarage in- of uitdraait? Alle rubberstrepen en regenboogkleuren op muren en pilaren zijn evenzovele afdrukken van frustraties en malus-punten. Je hoort de binnensmondse vloeken. Gauw doorrijden want je schaamt je.

Katwijk aan Zee
Soms kom ik parkeeroplossingen tegen waar ik regelrecht blij van word. Ik was in Katwijk aan Zee voor - je raadt het al - de musical Soldaat van Oranje.
Kijk nou eens, hoe ze daar tussen strand en boulevard een lange ruime en lichte parkeergarage hebben aangelegd onder de duinen. Twee inritten aan de uiteinden, duidelijker kan het niet. Ruime, schuingeplaatste parkeervakken, ook zoiets. Om de honderd meter is een trap, lift en betaalautomaat, dus je hoeft nooit ver te zeulen met je strandspullen. De auto staat meesterlijk beschut tegen de etsende werking van zon, zeezout, zand en meeuwendrek. Voor maar een tientje per etmaal. Op Gebouwvanhetjaar.nl lees je meer over dit architectonische kunstwerk.

Verlaten vliegveld
Voor bezoekers van congres- en vergaderlocaties is parkeren ook belangrijk. Ook al wil iedereen ons in het openbaar vervoer krijgen. Daarom staan er liefst acht eisen over parkeren in de 140 controlepunten voor de vergaderhamers van de Congres- en Vergaderclassificatie. Wie met de auto komt, wil een redelijke garantie dat er plek is en niet door gras, modder en regen naar de entree hoeven zoeken.
We kunnen niet eisen dat het parkeren gratis is, want op dure binnenstedelijke locaties is dat een onredelijke wens. Maar op het verlaten vliegveld Valkenburg waar je voor Soldaat van Oranje al 75 euro entree per persoon hebt betaald is 10 euro parkeergeld niet reëel maar gewoon commercieel. Elfhonderd bezoekers rijden per keer naar een hangar in the middle of nowhere. Er is plek genoeg en toch hebben we geen keus. Maar de musical maakt alles goed.


Ton Soons, Directeur Congres- en Vergaderclassificatie.
Reageren? Mail naar info@vergaderhamer.nl
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Ton Soons

Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement