Museum Mural Cherished in Delft onthuld



Zaterdag 14 september is een indrukwekkende muurschildering onthuld in de Buitenhof in Delft. Op de kop van de flat aan de Haydnlaan schittert nu Cherished - een muurschildering over het thema koesteren. Kunstenaar BEYOND (Roelof Schierbeek) verzamelde voor deze derde muurschildering in de wijk verhalen van buurtbewoners en combineerde die met objecten Delfts aardewerk uit de collectie van Museum Prinsenhof Delft. De muurschildering is een samenwerkingsproject tussen het museum en stichting CANIDREAM en maakt deel uit van het landelijke project Museum Murals.

In wijkcentrum BuitenGewoon kwamen zaterdagmiddag diverse co-creators - van buurtbewoners tot bestuurders - aan het woord. Burgemeester Van Bijsterveldt roemde in haar openingsspeech de unieke samenwerking met zoveel verschillende mensen en natuurlijk het prachtige resultaat daarvan.

“Deze muurschildering brengt prachtig het thema koesteren in beeld. Het gaat over verbinding en samen zijn. Heel mooi om te zien hoe er ook een verbinding is gemaakt tussen de wijk Buitenhof in Delft en Museum Prinsenhof”- Marja van Bijsterveldt, Burgemeester van Delft

Onder begeleiding van The Legendairs Brassband begaven alle aanwezigen zich daarna naar de Haydnlaan om de muurschildering te bewonderen. BEYOND lichtte vol enthousiasme zijn ontwerp toe. Op de 15 meter hoge muur heeft hij Delfts Blauwe borden uit de museumcollectie samengebracht met handen van flatbewoners die als het ware de flat omhelzen.

“Samen met je familie zijn en samen aan tafel gaan. Wat de meeste mensen koesteren zit in alledaagse dingen. Voor mij is het belangrijk dat het niet alleen een mooi plaatje is maar een schildering met een verhaal”, aldus BEYOND/ Roelof Schierbeek, street artist

Vele handen
Bewoners uit de wijk Buitenhof hebben niet alleen meegedacht en meegepraat, maar ook meegewerkt. In workshops onder leiding van BEYOND en zijn partner Laxmi Manuela, ook street artist, hebben de banken in het parkje en de zijmuur van de flat ook kleur gekregen. Voor het officiële openingsmoment werden alle betrokkenen gevraagd hun hand op de muur te plaatsen, om samen met de geschilderde handen het verhaal compleet te maken. Daarna was het tijd om te proosten en met elkaar aan tafel te gaan, met uitzicht op Cherished: een mural om te koesteren.

Cherished is een co-creatie van buurtbewoners, BEYOND, het stadsprogramma de Delftse Blik van Museum Prinsenhof Delft en het NOBIS Community Art project van stichting CANIDREAM. Hester Schölvinck, Hoofd Collectie & Presentatie van Museum Prinsenhof Delft en Glenn Weisz, directeur-bestuurder van stichting CANIDREAM, kijken met trots terug op het project. “Het partnerschap met Stichting CANIDREAM heeft in Delft al veel teweeg gebracht, stelt Hester. “De bekroning hiervan zien we nu terug in de prachtige muurschildering Cherished in de Buitenhof,” vult Glenn aan.

Mede met dank aan Woningcorporatie Woonbron en steun van de Gemeente Delft, Fonds1818, TU Delft en HDB Voorgoed is het project tot stand gekomen.  Richard Sitton, voorzitter Raad van Bestuur van Woonbron, zegt hierover het volgende: “Als woningcorporatie dragen wij dit initiatief een warm hart toe. We zijn er trots op dat de muurschildering op één van onze woongebouwen schittert. En we wensen alle bewoners en bezoekers van de wijk er veel plezier mee.”

Kunst buiten de muren – 20 Museum Murals door heel Nederland in 2024
In Museum Murals worden street artists geïnspireerd door de werken uit twintig museumcollecties. Door schilderijen, objecten en betoverende verhalen. Met als resultaat: twintig levensgrote muurschilderingen. Streetart brengt kunst naar daar waar we leven, werken en spelen. Verspreid door heel Nederland maken de Museum Murals de omgeving mooier. Midden in een woonwijk, op een oude fabrieksmuur of langs het spoor. Dus waar wacht je nog op? Ontdek alle muurschilderingen op museummurals.nl!

Museum Murals is een initiatief van het Mauritshuis en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.

Street artist BEYOND
Roelof Schierbeek (1983, Den Haag), beter bekend als BEYOND, maakt wereldwijd indruk met zijn muurschilderingen. Zijn unieke stijl balanceert tussen abstractie en realisme, waardoor zijn werk een bijzondere uitstraling heeft. Met de vorige mural in de Buitenhof – Mira Mi - veroverde hij een plek in de top van de internationale street art.

Museum Prinsenhof Delft
Museum Prinsenhof Delft is een veelzijdig en dynamisch museum gesitueerd in het hart van de historische binnenstad. Het museum vertelt het verhaal van vijf eeuwen Nederlandse geschiedenis en de bijzondere rol die Delft hierin speelt. Drie nauw met de stad verbonden thema’s - Willem van Oranje, Delftse Meesters en Delfts Blauw - staan aan de basis van de programmering. Bezoekers worden ondergedompeld in het verleden, de kunst en de cultuur van Delft.

CANIDREAM
CANIDREAM is een sociaal-culturele instelling die de weerbaarheid en veerkracht van jongeren in de kwetsbare tienerjaren vergroot via o.m. sport, kunst en cultuur. Als initiator van het NOBIS Community Art project heeft de organisatie het doel om via kunstwerken de Delftse Buitenhof te verfraaien, te verbinden en de identiteit naar buiten toe uit te dragen. De samenwerking met Museum Prinsenhof Delft en BEYOND betreft het derde NOBIS-project en geeft verder gestalte aan het cluster van prachtige muurschilderingen die de Gillisbuurt verrijken.

V.l.n.r.: BEYOND, Hester Schölvinck, Burgemeester Van Bijsterveldt, Glenn Weisz. Foto: Plaatwerk Fotografen

Meer weten over Museum Murals en het organisatieproces achter dit project? Lees het interview met Annemarie Goedvolk van LUSTR hier.


 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Museum Murals Mauritshuis LUSTR Museum Prinsenhof Delft BEYOND CANIDREAM
Algemene voorwaarden | privacy statement